Koopstromenonderzoek

Hoe bereikbaar is welke Vlaamse gemeentelijke handelszone? Leesvoer voor retailers en mobiliteitsambtenaren.

Koopstromen en vervoerswijzeKoopstromenonderzoek

In 2013 voerden Idea Consult, Geo Intelligence en M.A.S een grootschalig onderzoek uit in opdracht van het Agentschap ondernemen. Ze bestudeerden welke detailhandelszaken er per gemeente waren, waar de inwoners van die gemeente hun inkopen doen en hoe de koopstromen eruit zien. En, interessant, ook de bereikbaarheid met verschillende vervoersmiddelen werd bevraagd: te voet, met openbaar vervoer of met de auto. De fiets werd niet meegenomen.

Er werden maar liefst 30.691 interviews (19.949 telefonische en 10.742 online) uitgevoerd, verdeeld over de 308 Vlaamse gemeenten en steden (januari – augustus 2013). Dit levert een schat aan informatie op per gemeente. Interessant leesvoer voor retailers, maar ook voor gemeentelijke mobiliteitsambtenaren.

Resultaten

Op de site http://www.detailhandelvlaanderen.be vind je het onderzoek terug. Er is een achtergronddocument rond de onderzoeksopzet en de globale resultaten. Maar de meest interessante informatie is te vinden door in de menubalk op ‘gemeenten en provincies’ te klikken, en dan een gemeente naar keuze aan te duiden.

Je krijgt dan een pdf te zien met de resultaten voor die gemeente. Per winkelzone is er een evaluatie gemaakt, en ook demografisch relevante info is opgenomen. Meer naar het einde toe van het document kan je de bereikbaarheidsscore zien per winkelzone.

Slechte punten gehaald? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Eén keer raden waar je terecht kan voor advies?